Developed by jtemplate


Γελάση, Έλενα (1980): Η Έλενα Γελάση γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πεζογραφία του 20ού αιώνα στο Πανεπιστήμιο του East Anglia στην Αγγλία. Το 2005 διακρίθηκε στο Λασκαρίδειο Διαγωνισμό Διηγήματος του Λυκείου των Ελληνίδων. Το 2008 διακρίθηκε στο διαγωνισμό των Εκδόσεων Πατάκη Hotel και συμμετείχε στο συλλογικό τόμο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο». Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Ζει στην Κόρινθο.

 

Κριτικές – Παρουσιάσεις έργων της (επιλογή):

Βασιλική Χρίστη, Το Ίντερνετ ως πεδίο έκφρασης και δημιουργίας, www.diavasame.gr, Σεπτέμβριος 2009

…Η Έλενα Γελάση (1980) στο «Είμαι εδώ;» εμπνέεται από μία καταπιεστική μητέρα, η (ενήλικη) κόρη της οποίας βρίσκει διέξοδο κα ανακούφιση στα δωμάτια συζητήσεων (chatrooms), όπου η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα και εμφιλοχωρεί η αμφιβολία, όπως μαρτυρεί και το ερωτηματικό του τίτλου….

Λίνα Πανταλέων, Με γυρισμένη πλάτη στην πραγματικότητα, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 556, 12.6.2009

…Η Έλενα Γελάση, επίσης, αποφεύγει επιδέξια την υπερβολική δραματοποίηση της ιστορίας της, εξαλείφοντας εντέχνως τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πραγματική και φαντασιακή ζωή. Η ηρωίδα της μέσω του blog της ενταφιάζει τον εφιάλτη που λέγεται μητέρα πολύ πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι οιοδήποτε μνήμα. Ο τίτλος του διηγήματος, «Είμαι εδώ;», είναι αναμφίλεκτα ο πιο έξυπνος του βιβλίου...

Δημήτρης Παπανικολάου, Ο κόσμος μετά το Ίντερνετ, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 9.5.2009

Γιάννης Ασδραχάς, Περί Διαδικτύου, "Εξπρές", 25.1.2009

Εύη Φαλίδα, Η βιβλιοφιλία του Ίντερνετ γίνεται τόμος διηγημάτων, "Τα Νέα", 23.12.2008

 


Το παρόν κείμενο εστάλη από τη συγγραφέα Έλενα Γελάση για την επικαιροποίηση του Λεξικού Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Πατάκη. 

Μπορείτε να διαβάσετε το παραπάνω κείμενο και σε μορφή pdf πατώντας εδώ